Ön előtt is ott áll a kivezető út...
- én segítek elindulni rajta

Lovizer János addiktológiai konzultáns, szenvedélybeteg segítő vagyok.
Elsősorban az alkoholfüggőségben érintettek kezelésével foglalkozom,

továbbá segítséget nyújtok más szerfüggőség (drogok),
illetve viselkedési függőségek (társ-, munka-, játék-, stb.) gyanúja esetén is.

Konzultációs helyszínek: Budapest, Herend, Veszprém

 

 

Szakembereknek, segítőknek

Önök közül néhányan talán már szembesültek a ténnyel, hogy az alkoholfüggőségben szenvedő betegek a Magyarországon jelenleg működő egészségügyi ellátórendszer mostoha gyermekei. Saját tapasztalatból is tudom, hogy a különböző egészségügyi intézményekben leginkább csak az alkoholizmus okozta tüneteket kezelik, és ezeket, a valójában következményes betegségeket, „gyógyítgatják” anélkül, hogy az elsődleges probléma feltárását egyáltalán megkísérelnék. Ezért fordulok tehát segítséget ajánlva Önökhöz is, akik az egészségügy, vagy épp a szociális és családsegítő munka valamely területén dolgozva találkoznak olyan ügyféllel, beteggel, gondozottal, akinél nyilvánvaló vagy erősen gyanítható az alkoholprobléma jelenléte. Az ilyen páciensek esetében ugyanis a függőség (valódi) kezelése nélkül nem érhető el tartós állapotjavulás sem egészségi állapotukat sem társas viselkedésüket vagy egyéb magatartásformáikat illetően. Tisztelettel ajánlom figyelmükbe Dr. Vincent Felitti, orvos, kutató (2004.) szavait:

Nem lehet azzal elintézni az addikciókat,
hogy "rossz szokások" vagy "önpusztító viselkedésformák",
mert ezzel csak kényelmesen elsiklunk
az életben betöltött szerepük felett.

Addiktológiai szakember segítségére van szükség! - Keressen bizalommal és a lehető legkevesebb előitélettel!

Az elmúlt években szerzett tapasztalataim is azt mutatják, hogy azoknak a klienseknek, akik legalább öt-hét egyéni konzultáción vettek részt és bekapcsolódtak valamelyik önsegítő programba, háromnegyede ma is józan életet él, a hozzátartozók életminősége lényegesen és kedvezően megváltozott. Megfigyeltük, ha emberünk feladta a függőségével szembeni tagadását, hajlandóvá vált a változtatásra, akkor egyéb problémái belátása és a helyes cselekvés iránt is lényegesen nyitottabbá, együttműködőbbé vált.

Addiktológiai konzultánsként más szerfüggőség (drog, gyógyszer, stb.) vagy viselkedési függőség (társ-, játék-, munka-, stb.) gyanúja esetén is segítséget nyújtok.

Vállalom addiktológiai prevenciós és más célú előadások megtartását érintettek, érdeklődők és szakemberek részére egyaránt.

A hozzátartozókkal kapcsolatban...

Ma már a szakemberek legnagyobb része azon az állásponton van, hogy az alkoholizmus családi betegség. Az együtt töltött évek alatt az aktív szerhasználóval (alkoholistával) tartósan együtt élők mindegyike sérül: egy önkénytelenül kialakított abnormális rendszerben, „játszmában” vesz részt akaratán kívül a család minden egyes tagja, melyben különféle felvett szerepeket játszva próbálják elviselhetővé tenni az egyébként elviselhetetlent. Ők a társfüggők. Ha ezek a társfüggők ma még csak gyermekek, felnőve igen nagy valószínűséggel fogják reprodukálni szüleik önpusztító sorsát. (Alkoholista családban felnövő gyerekeknek – gyakorlati tapasztalatok is igazolják - nem adatik meg a szociális ivás képessége, az első alkalmak után kórosan, függőséhez vezető módon használják az alkoholt.) Az alkoholizmus generációkon átívelő betegség! Ezen állítás fájdalmas valóságát munkám során állandóan tapasztalom.

Bővebben...

Állapotfelmérés

Az alkoholista betegségének része a tagadás, a kívülállók elméje azonban ép! Önök tehát segíthetik őket a helyes döntés meghozatalában. Sőt, az igazság tulajdonképpen az, hogy minden olyan segítő, orvos, barát vagy éppen családtag, aki hozzájárul – még ha csak passzív módon is – a valódi probléma felszín alatt tartásához, valójában az alkoholista cinkosaként működik közre, s lehetővé teszi számára az ivás folytatását. Emiatt sokan, még ha valódi szándékuk szerint segíteni próbálnak is éppen, pont az ellenkező hatást érik el erőfeszítéseikkel. Az elhallgatás, a konfrontáció-kerülése, a kegyes hazugságok valójában megannyi újabb szöget jelentenek csak az alkoholfüggő majdani koporsójába – nem beszélve azokról a hozzátartozókról, kiknek életét az ő elhúzódó szenvedése addig is nap mint nap pokollá teszi majd. Ilyen helyzetekben tehát bárki, aki nem a megfelelő segítséget nyújtja, csak tetézi bajt.

Bővebben...

A Joomla! a GNU Általános Nyilvános Licenc alatt kiadott szabad szoftver
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete