Ön előtt is ott áll a kivezető út...
- én segítek elindulni rajta

Lovizer János addiktológiai konzultáns, szenvedélybeteg segítő vagyok.
Elsősorban az alkoholfüggőségben érintettek kezelésével foglalkozom,

továbbá segítséget nyújtok más szerfüggőség (drogok),
illetve viselkedési függőségek (társ-, munka-, játék-, stb.) gyanúja esetén is.

Konzultációs helyszínek: Budapest, Herend, Veszprém

 

 

Hozzátartozóknak

Önök azok, akik tíz esetből nyolcszor először találnak meg, s azért keresnek segítséget, mert eleget szenvedtek már a családjukban, környezetükben élő alkoholfüggő személy betegsége miatt. Legtöbben Önök közül komoly lelki sérüléseken mentek már keresztül, s napról-napra a bűntudat, a szégyen, a tehetetlenség és tanácstalanság érzésével küzdenek. Házastársként vagy szülőként önmagukat vádló, kudarcot vallott emberként élik meg kilátástalanul múló napjaikat, illetve barátként, munkatársként szemlélik értetlenül a környezetükben zajló családi, emberi tragédiát. Sokan Önök közül már többféle módon próbáltak segíteni a függő személynek, de ezek a kísérletek sikertelenek maradtak, sőt mindkettőjük vagy az egész család állapota rosszabbodott. Nem értik, mi történt ezzel az egyébként szerethető, valamikor értékes és jóravaló emberel – és sokszor talán saját magukra is alig ismernek már rá…
Ahhoz, hogy valóban segíteni tudjunk az alkoholistának, családtagjainak, meg kell ismerni, meg kell érteni ezt a betegséget, a függő személyiség működését és a felépülés módszereit. Az alkoholfüggőség kialakulásához vezető hosszú évek alatt - a kóros ivás időszakában – szerettük, az Önöknek fontos ember személyisége megváltozott, átalakult. Tapasztalhatták, hogy bár rögeszmésen ragaszkodik az iváshoz, testileg, lelkileg beteg, állapota egyre romlik. Ha Önök ebben az időszakban végig vele együtt éltek, ez a folyamat minden bizonnyal Önökre is kihatott: Önök is károsodtak, bizonyos értelemben meg is betegedtek tőle. 

Ha az Ön családjában alkoholprobléma van, vagy  alkoholproblémával küzdő barátján akar segíteni, forduljon szakemberhez!

Ma már a szakemberek legnagyobb része azon az állásponton van, hogy az alkoholizmus családi betegség. Az együtt töltött évek alatt az aktív szerhasználóval (alkoholistával) tartósan együtt élők mindegyike sérül: egy önkénytelenül kialakított abnormális rendszerben, „játszmában” vesz részt akaratán kívül a család minden egyes tagja, melyben különféle felvett szerepeket játszva próbálják elviselhetővé tenni az egyébként elviselhetetlent. Ők a társfüggők. Ha ezek a társfüggők ma még csak gyermekek, felnőve igen nagy valószínűséggel fogják reprodukálni szüleik önpusztító sorsát. Az alkoholizmus generációkon átívelő betegség! Ezen állítás fájdalmas valóságát munkám során állandóan tapasztalom.
Mindebből viszont az következik, hogy ha a családból akárcsak egyvalaki elindul a felépülés, a változás útján, a korábban kiépített diszfunkcionális rendszer rögtön működésképtelen lesz. Ön, a hozzátartozó, egyedül, a rendszer többi tagjától függetlenül is képessé válhat a helyes magatartásra. Akkor is elindulhat a vágyott gyógyulás felé, ha az alkoholistája ma még inni akar!

Bátorítom Önt, kérjen és vegye igénybe a segítséget!

Ha az Önöknél lévő alkoholproblémát a család több tagja is felismerte, és többen is elkötelezettek a megoldás iránt, biztatom Önöket, hogy valamennyien kérjenek segítséget. Ez nem csupán az Önök a személyes érdeke, de ez szolgálja a család jövőbeni felépülését is.

 

A Joomla! a GNU Általános Nyilvános Licenc alatt kiadott szabad szoftver
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete